Selecteer een pagina

Ondernemer Ivo De Bisschop (62) fietste door het leven tot hij in 2017 de verpletterende diagnose Parkinson kreeg. In plaats van bij de pakken te blijven zitten, verdiepte hij zich in een ziekte die miljoenen treft en zocht hij naar manieren om het thema onder nationale aandacht te krijgen. Het resultaat? De Stop Parkinson Walk, een uitdagende wandeltocht waarbij Ivo met een aantal vrienden in 2020 maar liefst 1500 km zal afleggen langs de Belgische landsgrens, en dat op amper 49 dagen. Daarmee hoopt hij min 200.000 euro op te halen voor de bestrijding van Parkinson. “We zijn nog volop op zoek naar partners.”

Ivo klinkt vastberaden als we hem te pakken krijgen voor een gesprek. Op dit moment zet hij samen met een team van ca 25 gemotiveerde medewerkers de krijtlijnen uit voor een nationale campagne tegen Parkinson, geruggesteund door Belgische en internationale organisaties zoals de Demoucelle Parkinson Charity en de Vlaamse Parkinsonliga. Sinds zijn diagnose in 2017 heeft hij al een hele weg afgelegd.

“De diagnose kwam als een donderslag bij heldere hemel,” begint Ivo. “Het heeft ongeveer een jaar geduurd voor ik het kon plaatsen. Vervolgens ben ik heel véél research beginnen doen naar de ziekte. Ik stelde een bucketlist van dingen op die ik allemaal wilde doen, en een tocht langs de Belgische landsgrenzen speelde al lang in mijn hoofd. Ik koppelde het idee aan een nationale fundraising om Parkinson te stoppen, en zo is de Stop Parkinson Walk geboren.”

Geen ‘walk in the park’

De Stop Parkinson Walk is een tocht om U tegen te zeggen. “Samen met enkele vrienden stap ik 50 dagen lang elke dag 30 kilometer langs de Belgische grens, van grenspaal naar grenspaal,” vervolgt Ivo. “In totaal leggen we zo 1500 km af om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor onderzoek naar Parkinson. Een tocht om grenzen af te tasten én te verleggen.”

Ivo heeft al wat kilometers in de benen, en laat zich omringen door een sportief en medisch team om de tocht zo goed mogelijk te laten verlopen. “Ik heb zelf al 15 marathons in de benen en probeer fysiek in topconditie te blijven. Maar ook de mensen die met mij meestappen zijn in vorm en worden gescreend door sportcoaches. Bovendien doen we allerlei trainingen in groep om goed voorbereid aan het avontuur te beginnen.”

Dicht bij een doorbraak

Met de tocht wil Ivo minstens 200.000 euro bij elkaar krijgen voor baanbrekend onderzoek én Parkinson onder de aandacht brengen van een half miljoen mensen. Die aandacht is volgens hem broodnodig.

“Alle experten zijn het erover eens dat het nog maar een kwestie van een paar jaar is tot ze een middel vinden om Parkinson te genezen of te stabiliseren. Alleen: voor de farma-industrie blijkt Parkinson geen topprioriteit te zijn. Grote farmabedrijven trekken zich meer en meer terug uit de research.”

Een grootschalig project is dus nodig. “Wij werken samen met o.a. de Demoucelle Parkinson Charity en de Vlaamse Parkinsonliga, organisaties die gelieerd zijn aan internationale Parkinsonorganisaties zoals de Michael J. Fox Foundation. Via dat netwerk hebben we sterke samenwerkingen opgezet. We steunen acht vergevorderde Europese researchprogramma’s. Het is een godsgeschenk dat er op nationaal vlak iets zal gedaan worden rond de ziekte. Zo kunnen we mensen en de overheid meer sensibiliseren om Parkinsonresearch te blijven steunen.”

Op zoek naar partners

Op dit moment is Ivo nog volop op zoek naar sponsors, particulieren en bedrijven die een goed hart hebben, samen met medewerkers een dagje willen meestappen en een financiële bijdrage willen leveren. Een partnerschap met de Stop Parkinson Walk zorgt voor forse aandacht van pers, radio en TV en voor goodwill bij klanten en medewerkers. Bovendien is je sponsoring ook fiscaal aftrekbaar.

“Ik hoop dat bedrijven, verenigingen en andere groepen zich massaal zullen melden om mee een bijdrage te leveren voor dit unieke project,” besluit Ivo. “Een evenement van dit kaliber is nog nooit gezien. We rekenen dus op heel veel helpende handen en goodwill.”

Wil je samen met Ivo het Parkinsononderzoek steunen? Neem dan zeker contact met hem op via ivo@stopparkinson.be, surf naar www.stopparkinson.be en vraag meer info over de verschillende mogelijkheden.