Volg ons
Selecteer een pagina

Op een bewolkte frisse middag vertrokken we in Namen voor het vervolg van de “Peloton Parkinson 2022”, oostwaarts richting Luik. Ivo op kop met het vlagje, en ik in het wiel met de koersfiets, klaar voor 70 km.

Het werd een dag vol contrasten. Eerst langs wat industriële panden en bruggen langs de oevers van de Samber. Vervolgens over de groene Ravels van de Maas. Vanaf Marche-les-Dames ook omringd door de mooie rotsformaties. Een eerste keffende supporter was wat overenthousiast, en hebben we afgeblaft. Een zeldzaam zonnestraaltje bedankte Dominique en Gie voor de fijne stopplaats en de verzorgde sandwiches. Amai Amay, het fietste vlot, al snel doorheen Amay. En even verfrissing aan de koeltorens van Tihange.

We verlieten de natuur om onze weg te banen doorheen de zware Waalse industrie, al was het toen nog niet zo zwaar… Het fietspad vanaf Flémalle was absoluut de naam niet waard … onkruid en struiken versperden de weg, de ondergrond vol putten, gevaarlijke situaties, met de fiets aan de hand langs het voorbijrazende verkeer. Voor het vervolg was het wat zoeken, en wees de gps van Ivo plots een “korter” alternatief; maar dat bleek vooral een “steiler” alternatief … over de hellingen van de finale van Luik-Bastenaken-Luik, best pittig !

Bezweet maar toch nog net op tijd, arriveerden we in centrum Luik aan het “Palais des Princes-Evêques de Liège”, een uniek pareltje erfgoed. Stijlvolle ontvangst en mooie ondersteunende woorden van de gouverneur Hervé Jamar, en van een provincie-gedeputeerde. Enthousiaste support en financiële bijdrage van 2 Luikse Rotary-clubs. Een gezellige afsluiter met een glaasje bubbels in dit schitterende paleis. Dank Vriend Ivo om dit te mogen mee-beleven.

Erik De Schrijver