Volg ons
Selecteer een pagina

Wat is parkinson?

De ziekte van Parkinson is een hersenaandoening waarbij dopamine producerende zenuwcellen in het brein langzaam afsterven. Hierdoor ontstaan bij patiënten bewegingsstoornissen (o.a. beven, moeilijk stappen, vallen), gedragsstoornissen (o.a. spraak- en schrijfproblemen), en ook andere symptomen (o.a. stemmingsstoornissen en geheugenverlies).

De doelstelling van Stop Parkinson is geld inzamelen om binnen de 10 jaar de ziekte van Parkinson te stoppen, af te remmen of te voorkomen, en dit door baanbrekend onderzoek te steunen.

 

40.000

patiënten in België

3 x zoveel

parkinsonpatiënten in 2040

15%

is jonger dan 45 jaar

40.000 patiënten in België

In België wordt het aantal mensen met parkinson geschat op 40.000. Dit aantal zou tegen 2040 verdrievoudigen.

De meeste mensen met parkinson vertonen de eerste symptomen tussen de 55 en 70 jaar, maar 15% van de patiënten is jonger dan 45.

De symptomen zijn te wijten aan dopaminetekort in de hersenen, waarvan de oorzaak nog grotendeels onbekend is. Elementen die hierin een rol kunnen spelen zijn oa aftakeling in de hersenen door de toenemende leeftijd, genetische afwijkingen (bij 5 à 10% van de patiënten) en omgevingsfactoren (zoals gebruik van pesticiden).

Parkinson behandelen

Er bestaat vandaag geen enkele behandeling die de ziekte stopt, afremt of voorkomt.

Sinds meer dan 50 jaar beperkt de behandeling zich tot het verlichten van de symptomen en het verbeteren van de levenskwaliteit, door middel van geneesmiddelen (zoals levodopa en dopamine-agonisten), paramedische zorgverlening (o.a. door kinesisten en logopedisten), en bepaalde chirurgische ingrepen (zoals diepe hersenstimulatie).

Er is dus grote nood aan een behandeling die de ziekte kan stoppen.

Baanbrekend onderzoek

Vandaag is het wetenschappelijk onderzoek naar een ziektewijzigende behandeling van parkinson geconcentreerd rond 3 grote thema’s:

Bestaande geneesmiddelen ook testen bij parkinson

Sommige geneesmiddelen voor andere ziekten blijken soms ook een gunstig effect te hebben op de ziekte van Parkinson. Dit dient dan verder onderzocht en bewezen te worden door uitgebreide klinische studies bij patiënten. Dit zijn potentiële ‘quick wins’.

Ingrijpen op nieuwe doelwitten

Er worden voortdurend nieuwe doelwitten geïdentificeerd die vermoedelijk een centrale rol spelen in het ontstaan en het verloop van parkinson, zoals:

  • Alfa-synucleïne (A-Syn, een eiwit dat zich opstapelt en toxisch is voor hersencellen)

  • Mitochondria (die, wanneer ze slecht functioneren, oxidatieve stress veroorzaken zodat hersencellen afsterven).

  • Lysosomen (die beschadigde of overtollige celdelen en afvalstoffen kunnen opruimen die toxisch kunnen worden voor hersencellen).

Ingrijpen op deze doelwitten kan voor een doorbraakbehandeling zorgen, maar dat vraagt meer tijd.

Inzetten op vroegtijdige diagnose

Er wordt ook intensief gezocht naar nieuwe biomerkers en speurstoffen (tracers) voor medische beeldvorming, die mensen met parkinson vroegtijdig kunnen opsporen. Hoe vroeger men kan behandelen, hoe groter de kans op succes.

Samen sterk

De opbrengst van Stop Parkinson gaat naar onderzoeksprojecten, zorgvuldig uitgekozen in samenwerking met de Michael J. Fox Foundation, ’s werelds grootste non-profit fonds voor onderzoek naar parkinson.

Om uitgekozen te worden moet het onderzoek:

  • potentieel baanbrekend zijn (met als ultiem doel de ziekte te stoppen),
  • beloftevol zijn (liefst al getest bij mensen, of er klaar voor zijn),
  • en uitgevoerd worden in Europa (inclusief in België).

 

 

Onderzoek met antilichamen van lama’s

Onderzoek met antilichamen van lama’s

Wat hebben lama’s met Parkinson te maken? Uit onderzoek blijkt dat mutaties die Parkinson veroorzaken kunnen worden tegengegaan door antilichamen die te vinden zijn in lama’s. Dit onderzoek werd gevoerd door een internationale groep wetenschappers onder leiding van...

Lees meer
Ziekte van Parkinson: belangrijke nieuwe inzichten

Ziekte van Parkinson: belangrijke nieuwe inzichten

In september vond het jaarlijkse internationale congres van de International Parkinson and Movement Disorder Society (afgekort MDS) plaats. De MDS is één van de grootste verenigingen gericht op wetenschappelijk onderzoek, verbetering van patiëntenzorg en educatie op het gebied van de ziekte van Parkinson en andere bewegingsstoornissen.

Lees meer
Ligt de oorzaak van parkinson in onze darmen?

Ligt de oorzaak van parkinson in onze darmen?

Een groot vraagstuk in het onderzoek naar parkinson is: ‘waarom neemt het aantal patiënten zo snel toe?’  Parkinson staat bekend als ouderdomsziekte, toch treft het ook vaak mensen onder de 50 jaar. Het aantal patiënten neemt gestaag toe, maar een oplossing of een...

Lees meer

Veel gestelde vragen over parkinson

De ziekte van Parkinson roept veel vragen op.
Onze medische experten bundelden de meest voorkomende vragen over parkinson.

Meer vragen over de ziekte


Op zoek naar lotgenoten

Word lid van de Vlaamse Parkinson Liga

Lid worden

Parkinson is een vies beest.
Genezen kan niet.

 

Schenk nu

Met dank aan onze sponsors

POWERED BY

Degroof Petercam
delhaize
logo_loterie_horizontal_safezone_nl_2l_black
Unilin
notice
smarthome
fidiaz
hazel
Schermafbeelding 2022-05-10 om 17.06.25