Volg ons
Selecteer een pagina

Libelle interviewde dokter Wouter Degraeve in het kader van Stappen voor het goede doel! Wouter uit Sint-Truiden wandelde met vriend Ivo de Bisschop 49 dagen de landsgrenzen af om zo het onderzoek naar de ziekte van Parkinson te steunen.

Wouter (57) : Ivo, nu 65, kreeg drie jaar geleden de diagnose van parkinson. We kenden elkaar toen al twintig jaar en hadden ons al vaker ingezet voor het goede doel – we zijn verbonden aan een serviceclub. Nu wilde Ivo graag het onderzoek naar parkinson steunen met een originele actie en zo kwamen we uit bij een soort Ronde van België. Een beetje geïnspireerd door een tocht die Kamagurka ooit maakte voor een tv-programma, zouden wij nu ook de landsgrenzen afstappen in 50 dagen.

We startten in het zand van Oostende, om vervolgens elke dag 30 kilometer te stappen. In totaal 1.500 kilometer! We wandelden langs Doel, de Kalmthoutse Heide, de prachtige Maasvallei. We klommen en daalden in de Ardennen, gingen langs Bergen richting Heuvelland, om via De Panne weer te arriveren in Oostende. Onze tocht was piekfijn voorbereid. De lokale Rotaryclubs zorgden voor de nodige animo: nu eens werden we verwelkomd door een fanfare, dan weer door de burgemeester.

We haalden met onze wandeling ook meteen het nationale nieuws. Door die bekendheid konden mensen ons opzoeken en fietsten en wandelden ze soms even met ons mee. Geregeld ook personen met parkinson, die ons aanmoedigden vanuit hun rolstoel. Dat was zeker confronterend voor Ivo, die lijdt aan de ziekte, maar eigenlijk nog in zeer goeie doen is. Die ontmoetingen met andere patiënten waren heel emotioneel, en altijd even slikken. Het gaf onze wandeling natuurlijk extra betekenis. Los daarvan leerden we veel sympathieke mensen kennen en ontdekten we hoe prachtig ons land is. We hebben geen dag in stilte of volledige rust gestapt, altijd gebeurde er wel iets. Maar net dat was zo hartverwarmend. Ivo en ik koesteren die mooie herinneringen. Stappen voor zo’n goed doel stuwt je vooruit, ook als het lastig is in de regen of door pijnlijke voeten. Het zorgt voor een bijzondere drive.

Net omdat we konden terugvallen op een netwerk van andere Rotaryclubs, die ook geld inzamelden, kwamen we uit bij een absoluut recordbedrag van 650.000 euro. Die som wordt besteed aan het onderzoek naar de ziekte van Parkinson. Het was een zo’n succes en zo’n prachtige ervaring dat we het dit jaar zeker opnieuw doen. We willen na de zomer weer rond België stappen, maar dan in één dag.

Libelle, maart 2021