Suivez-nous
Sélectionner une page

3 parkinson vragen beantwoord

 

Is parkinson erfelijk?

Bij 90% van de patiënten is er geen sprake van een genetische oorzaak. Bij deze patiënten ontstaat de ziekte meestal na de 50 jaar of op latere leeftijd. Heeft één van je ouders de ziekte op latere leeftijd heeft gekregen? Dan is je eigen risico een klein beetje hoger dan anderen, maar niet erg veel.

Bij jonge patiënten is de kans op een genetische oorzaak een stuk groter. Onder de 50 jaar wordt daarom vaak genetisch onderzoek ingezet. Als de genetische oorzaak gevonden wordt kan dit meer informatie geven over hoe de ziekte zal verlopen en welk risico je kinderen hebben.

 

Wat is ParkiTango?

Een danscursus Argentijnse tango, speciaal voor parkinsonpatiënten en hun partners! Het is niet alleen plezierig om te dansen, maar het draagt ook bij aan een verbeterde balans, een rechtere lichaamshouding en het stimuleert onze hersenen.

Zin gekregen om je dansschoenen aan te trekken?

Kijk op dansprovant.be

 

Is parkinson vroegtijdig op te sporen op basis van maag-darmklachten?

Mogelijks. Vraag het maar aan Bo Konings. Hij zit in zijn vijfde jaar geneeskunde, maar kon al aantonen dat parkinson mogelijk vroegtijdig kan worden opgespoord op basis van maag-darmklachten. Zijn studie is woensdag gepubliceerd in het gezaghebbende medische tijdschrift Gut.

Bo legt uit waarom dit een belangrijke stap zou kunnen zijn naar een betere behandeling van parkinson: “Als je kan voorspellen dat iemand de ziekte van Parkinson gaat ontwikkelen, kan je de patiënt mogelijk al behandelen voordat de ziekte zich ontwikkelt. Dan kunnen we misschien vroegtijdig ingrijpen, voordat mensen echt ziek worden. Hopelijk is mijn onderzoek geen eindpunt, hopelijk is het een beginpunt.”

Wil je meer weten over zijn onderzoek?
Bekijk de video hier

 

Turnathon in Tielt

Op vrijdag 20/10 en zaterdag 21/10 organiseert Turnkring Atlas Tielt een turnathon in Sporthal De Ponte. 24u lang zamelen ze fondsen in ten voordele van Stop Parkinson. Hoe? Kom naar de turnathon, boek voor slechts 10 euro een massage en laat je onder handen nemen door kinesisten en sportmasseurs.

Ontdek het event