Volg ons
Selecteer een pagina

11 april is wereld Parkinson dag!

Een dag waarop we aandacht vragen voor de twee à drieduizend mensen onder de 50 jaar met parkinson. Zij staan voor bijzondere uitdagingen. Het is niet makkelijk je sociaal leven, gezin, werk en eigen gezondheid te onderhouden terwijl je lijdt aan een chronische aandoening.

Leven met parkinson

Het stereotype beeld van een oude persoon met parkinson klopt niet altijd. Maar hoe is het dan om op een relatief jonge leeftijd te horen dat je parkinson hebt?

Celia De Leeuw, 52 jaar: ”Ik kreeg de eerste symptomen toen ik 48 was. Sommige mensen vonden dat ik soms wat raar stapte. Ik dacht: “Waar halen ze het?” Toen ik echter op stapweekend was met mijn vrienden, maakte iemand, die me voor de eerste maal zag, die zelfde opmerking.  En dan waren er nog andere symptomen: slechte motoriek in mijn linkerhand, mijn been sleepte, mijn hand zwaaide niet mee als ik stapte en ik had ook veel meer speekselvorming. Maar wie dacht er nu aan parkinson? “

Professor Patrick Cras, neuroloog UZA: “Jonge patiënten hebben in het begin last van vage klachten die moeilijker in verband te brengen zijn met parkinson. Symptomen zoals tintelingen in een arm, onhandigheid, onverklaarde schouderpijn of verkrampingen worden vaak gezien bij deze groep. Maar ze kunnen ook last hebben van neerslachtigheid, verminderde motivatie, verminderde reukzin of slaapstoornissen waarbij ze tijdens de slaap allerlei bewegingen beginnen uit te voeren. Dus de diagnose laat soms lang op zich wachten.”