Volg ons
Selecteer een pagina

Een sportieve inzet voor de ziekte van Parkinson

Heel wat spannende ontwikkelingen in de strijd tegen de ziekte van Parkinson deze maand. We duiken in de wereld van diepe hersenstimulatie (DBS) en het onderzoek van Dr. Alexandra Boogers.

 

DBS – een revolutie?

Een veel voorkomend kenmerk van patiënten met een gevorderde ziekte van Parkinson is de schommeling van symptomen, die samenhangen met medicatie. Kort na het nemen van medicatie ervaren deze patiënten vaak een aanzienlijke verbetering, maar na enkele uren kan het effect afnemen. Diepe hersenstimulatie (DBS) kan deze schommelingen verminderen en biedt hoop voor de toekomst.

In deze context heeft Dr. Alexandra Boogers, verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Leuven, onderzoek gedaan naar innovatieve stimulatietechnieken om de behandelingseffecten te verbeteren bij patiënten in een gevorderde fase van de ziekte van Parkinson. Ze ontdekte dat het combineren van positieve en negatieve elektrische ladingen resulteerde in een nieuwe stimulatiepuls, genaamd ‘de bifasische puls’. Deze puls bleek bij dezelfde sterkte van stimulatie voordelige effecten te hebben en vergrootte de behandelingsmogelijkheden. Sterk werk van Dr. Boogers! Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, is nu verder onderzoek nodig in grotere patiëntengroepen en over langere perioden.

 

24 uur turnen voor Stop Parkinson

Een buitengewoon evenement vond plaats in de sporthal De Ponte in Tielt, waar 351 leden van Turnkring Atlas zich 24 uur lang onvermoeibaar hebben ingezet voor Stop Parkinson. Deze toegewijde groep atleten heeft niet alleen indrukwekkende prestaties geleverd, maar ook een aanzienlijke bijdrage geleverd met hun turnathon.

 

Een nacht vol actie

Net als in 2019 werden de deelnemers verdeeld in groepen op basis van leeftijd en niveau, waarbij de oudere leden de nachtelijke uren overnamen. Het evenement begon met een adembenemende flikflakmarathon, waarbij maar liefst 867 flikflaks werden uitgevoerd in slechts een half uur. Op zaterdag om 18.00 uur werd de turnathon afgesloten met een spetterende slotshow. Ivo De Bisschop, de stichter van Stop Parkinson, was aanwezig om de turnclub te bedanken voor hun onvermoeibare inspanningen.

 

De opbrengst

Hoewel het exacte bedrag van de turnathon op het moment van schrijven nog niet bekend is, kunnen we kunnen met trots zeggen dat het waarschijnlijk opnieuw minstens €2.600 zal zijn. Marloes De Brabandere en Tibo Spiessens, de drijvende krachten achter dit evenement, kijken tevreden terug. Ze benadrukken de geweldige sfeer, teamspirit en constante aanwezigheid van supporters gedurende de hele dag en nacht.

 

ParkinsonPact

Onder het motto #eenziektedraagjenietalleen organiseerde de vriendengroep van Tom Cogghe, gekend als het ‘ParkinsonPact’, een inzameling ten voordele van Stop Parkinson.

Ontdek het mooie verhaal achter het ‘ParkinsonPact’ en hoe het is ontstaan. Wandel je volgende keer met hen mee?

Heb je een leuk idee om je ook sportief in te zetten ten voordele van Stop Parkinson? Super! Wij zijn beschikbaar voor advies. Aarzel zeker niet ons te contacteren.

Ontdek Parkinson Pact