Volg ons
Selecteer een pagina

Stop Parkinson kan naast een team enthousiaste medewerkers ook beroep doen op het advies en netwerk van een aantal Ambassadeurs. Zij hebben als belangrijkste opdracht, om de bekendheid van Stop Parkinson te verhogen bij het brede publiek. Topmanager Tony Mary, vooral bekend als voormalig baas van de VRT, is één van hen.

Ivo de Bisschop

TM : “Ik ken Ivo al ruim 30 jaar. Ik heb met hem veel gelopen, maar eerlijk gezegd, nooit zo veel en zo hard als hij. We leerden elkaar kennen in het bedrijfsleven, gaven elkaar vaak raad en zijn beide ook actief bij Rotary club Brussel-Coudenberg.”

Ziekte van Parkinson

TM : “Ondertussen is het 4 jaar geleden, dat Ivo me vertelde dat hij het harde verdict van de ziekte van Parkinson had gekregen. Ik zei hem toen : Dat is erg Ivo, maar trekt het u niet teveel aan, je komt het wel te boven. Een typische reactie op een harde boodschap van mensen uit je omgeving. Ik begrijp dat Ivo een jaar nodig had, om de ziekte een plaats te kunnen geven. De vele dingen die je altijd hebt gedaan, ga je in de toekomst niet meer kunnen doen. Ivo deed mee aan marathons in alle uithoeken van de wereld en dan te horen krijgen, dat je gezondheid telkens een klein beetje achteruit zal gaan….

Ik had echter moeten weten, dat Ivo zich daarbij niet zou neerleggen. Een aantal maanden later zei hij me dat we er iets aan moesten doen, aan die ziekte van Parkinson. Ik repliceerde dat daar toch al veel onderzoekers mee bezig waren. Nog een beetje later toonde hij zijn plannen voor het opstarten van een fundraising campagne om het wetenschappelijk onderzoek te financieren. Hij dacht eraan om te gaan stappen, want dat deed hij graag. Zo werd de Stop Parkinson Walk geboren en werd ik ambassadeur van de organisatie.”

De lat hoog leggen

TM : “Ivo schoof al snel een ambitieus streefdoel van 200.000 euro naar voor. Hij zette meteen een organisatie en structuur op poten en mobiliseerde een half leger om projecten te lanceren en geld in te zamelen. Op elke vergadering legde Ivo de lat nog wat hoger en zo kwam bij het uiteindelijke doel van 1 miljoen euro. Het laatste bedrag werd wel niet gehaald, maar in plaats van het initiële streefdoel, werd er maar liefst 650.000 euro ingezameld! Ongezien voor een ziekte die bij het grote publiek weinig of niet gekend is en dat in tijden van de corona-crisis.”

Trotse ambassadeur

TM : “Ik ben eerst en vooral zeer tevreden om te mogen meedoen met dit initiatief en bijzonder fier op het resultaat van afgelopen jaar. De stappers, de verschillende track leaders en hun medewerkers hebben een ongelooflijke collectieve prestatie neergezet. Iets waar andere goede doelen een zeer grote organisatie voor nodig zouden hebben.”

De 2de aflevering is de moeilijkste

TM : “Het is nu aan Stop Parkinson om hier nu een succesvol vervolg aan te breien en dat zal zeker niet eenvoudig zijn. Zoals Ben Crabbé in Blokken vaak zegt : De 2de aflevering is vaak de moeilijkste… Ivo is echter de aanhouder die altijd wint. Hij kreeg met de diagnose van de ongeneeslijke een bittere pil te verwerken, maar boog die tegenslag om in een indrukwekkende prestatie.”

(H)erkenning van de ziekte

TM : “De rol van de Stop Parkinson Ambassadeurs is om in hun omgeving te spreken over de ziekte en hun netwerk te mobiliseren voor de fundraising campagne. Ik wist zelf niets van de ziekte tot Ivo me het slechte nieuws bracht. Ik heb er gaandeweg veel over bijgeleerd en mijn buikgevoel zegt me dat deze vreselijke ziekte, dankzij Ivo’s strijd meer herkenning en erkenning kreeg in België. Stop Parkinson slaagt dus zeker in haar doel.”

Johan Ceuppens