De vzw Stop Parkinson kan beroep doen op heel wat vrijwilligers die hun kennis en ervaring inzetten om het wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Parkinson te ondersteunen. Voor de onderwerpen Fundraising en Marketing & Communicatie krijgen we zo de hulp van Nadja Talpaert en Inge Van Eycken. We stellen beide dames graag even aan jullie voor.
Nadja Talpaert is zelfstandig leiderschapscoach en woont in Steenhuffel. Samen met Dr. Annemieken Van Reepingen bracht ze onlangs haar eerste boek uit “Komt een paard in de boardroom”. Het boek gaat over wat paarden ons kunnen leren over ons eigen leven en over het leiderschap over mensen en teams. Nadja heeft een familiale link met Stop Parkinson, want oprichter Ivo de Bisschop is haar neef.
Inge Van Eycken is Senior PR & Communications freelancer afkomstig uit Schepdaal. Inge en Nadja leerden elkaar kennen op 15-jarige leeftijd aan het Regina Caeli Lyceum in Dilbeek en bleven tijdens hun verdere studies en professionele carrière in nauw contact. Toen de vereniging op zoek was naar iemand voor het onderhouden van de persrelaties, wist Nadja meteen wie ze daarvoor moest bellen.
Awareness en fondsenwerving
“De lat ligt zeer hoog voor het tweede jaar van Stop Parkinson”, legt Nadja uit. “De sportieve prestatie van Wouter Degraeve en parkinsonpatiënt Ivo de Bisschop tijdens de Stop Parkinson Walk was ongezien en bracht maar een recordbedrag van 650.000 euro op voor het wetenschappelijk onderzoek. Daarmee is onze strijd echter nog lang niet gestreden. Ook dit jaar ligt de nadruk op het onder de aandacht brengen van de vreselijke ziekte en het verzamelen van middelen om veelbelovende wetenschappelijke onderzoeken een duwtje in de rug te geven. Een groot voordeel dit jaar is dat we met het dossier van de geslaagde “Stop Parkinson Walk around Belgium in 49 days” naar potentiële sponsors kunnen trekken, want hun steun zal ook dit jaar niet onopgemerkt voorbijgaan.”
Wereld Parkinsondag
Wereld Parkinsondag vindt jaarlijks plaats op 11 april, de geboortedatum van James Parkinson. Deze Engelse arts is degene die de verschijnselen van de ziekte van Parkinson het eerst als een samenhangend geheel heeft herkend en beschreven. “Op die dag maken we onze plannen voor 2021 bekend”, legt Inge uit. “Dit jaar zullen we onze activiteiten meer diversifiëren en ook inzetten op virtuele aspecten. Dit biedt ons de mogelijkheid om de ziekte nog wat meer onder de aandacht te brengen met getuigenissen en resultaten van het wetenschappelijk onderzoek.”
Noteer alvast zondag 11 april 2021 met stip in je agenda!
Johan Ceuppens