Volg ons
Selecteer een pagina

De darmflora van mensen met parkinson blijkt verschillend te zijn van die van gezonde mensen en heeft vermoedelijk een erg belangrijke rol in de ziekte. In UZ Gent startte men in december 2020 met een  studie om zo de ziekte en de rol van de darmen beter te leren begrijpen. Dr. Arnout Bruggeman in samenwerking met Prof. Laukens, Prof. Vandenbroucke en Prof. Santens gaan het effect van stoelgangstransplantatie onderzoeken bij 72 mensen met de ziekte van parkinson van wie de helft de transplantatie krijgt met darmflora van een gezonde donor en de andere helft zijn eigen darmflora zal terugkrijgen (placebo).

De bedoeling van deze studie is het effect te onderzoeken van stoelgangtransplantatie op de symptomen en progressie van de ziekte van Parkinson. Deelname van de studie duurt iets meer dan een jaar. Een kort overzicht van de studievisites vind je hieronder in de figuur.

Het Gentse team zoekt nog 20 patiënten met de ziekte van Parkinson tussen 50 en 65 jaar. Kandidaten moeten goed te been zijn (dus zonder hulpmiddelen wandelen) en mogen geen geheugenklachten hebben. Indien u interesse heeft, mag u contact opnemen met Dr. Bruggeman, via een mailtje naar arnout.bruggeman@uzgent.be.

Lees meer over de studie in het recente interview van Prof. Vandenbroucke in De Tijd.

Alexandra Boogers