Volg ons
Selecteer een pagina

Etappe 33 : Croix Scaille – Givet (FR) van donderdag 24/09/2020.

Terug naar La Tour du Millénaire in Gedinne voor de start van de 33ste etappe naar Givet (F).

Deze keer onder een iets minder goed gesternte: het is bewolkt, het is koud, en men voorspelt regen.

Het wordt echter een schitterende dag: de zon komt er door, een aangename temperatuur om te stappen, we mogen 400 m dalen, en de regen blijft uit.

Eerst stappen we 5 km door een dicht bebost gebied, en bereiken zo het dorpje Willerzie: slechts 300 inwoners, maar vrij goed bewaard.

Wat verder terug het uitgestrekte woud in, waar duidelijk veel op groot wild gejaagd wordt, maar deze keer en verder gedurende de rest van de dag op Frans grondgebied. We zitten werkelijk midden in de Ardennen (‘diep bos’).

Frans De Keyser maakte voor onze stappers een audioverhaal met interessante weetjes over de etappe van de dag. Ook benieuwd naar wat de stappers vandaag te horen krijgen?

 

Rond 11u bereiken we het dorpje Hargnies, waar evenveel slagers als straten zouden zijn, en dus bekend voor zijn fijne Ardeense vleeswaren.

Vanaf hier worden we vergezeld door een Rotariër van Hastière, Pascal Grosse, de toekomstige Gouverneur voor Rotary van Franstalig België en Luxemburg.

Voor de lunch missen we de goede zorgen van ons schitterend logistiek team, Erik De Schrijver en Paul De Rop, aangezien de camper ons midden in het woud, in ‘le fin fond des Ardennes’, niet kan bereiken. Maar niet getreurd, we hebben van ons hotel La Libellule in de buurt van Beauraing een smakelijke picknick meegekregen.

Na de middag volgen we de ganse tijd de loop van La Houille, een zijriviertje van de Maas, die ontspringt in de buurt van la Tour du Millénaire en in Givet uitmondt in de Maas. Een aantal kilometers van de benedenloop zijn werkelijk idyllisch, en voor mij één van de mooiste stukjes die ik tot nog toe meegestapt heb.

Het wordt nog even wat avontuurlijk wanneer een aangekondigd bruggetje er niet blijkt te zijn, en we door het water en de modder moeten waden om de overkant te bereiken.

Vanaf het volgende dorpje Landrichamps sluiten zich nog een 15-tal andere Rotariërs van Hastière en Dinant bij ons aan voor de laatste 6 km naar Givet. Allemaal enthousiaste fans van ons initiatief.

In Fromelennes, iets voor Givet en bekend van zijn oude koperfabriek, worden we dan opgewacht door de burgemeester en een officiële delegatie van de verschillende regionale Rotary Clubs. Weer een gezellige bedoening in een lokaal zaaltje, met wat speeches, een engagement om de Stop Parkinson Walk te steunen, uitwisseling van clubfanions, en een drankje.

Eens te meer een leuke dag in aangenaam gezelschap.

Afsluiten doen we in La Libellule met een opknappende kinebeurt en een heerlijke maaltijd.

Josse R Thomas

SPW-teamlid en gaststapper