Volg ons
Selecteer een pagina

Etappe 39 : Leugnies – Grand-Reng op woensdag 30/09/2020.

Dag 39 zal een droge dag worden. Het landschap blijft prachtig. En tussen de soberheid van de meeste huizen in deze buurt duikt plots een parel van een kasteel op. Knalgeel geschilderd zodat niemand het zou voorbij lopen.

Ook andere huizen vallen ons vandaag op. Zoals deze prachtige woning van de familie Van Eylen. Gisteren mochten we de papa van deze kinesiste ontmoeten. Vier generaties terug migreerde de familie van Mechelen naar deze streek in Henegouwen. ‘Je suis vraiment Wallon, mais je travaille encore comme un Flamand’ hoorden we uit zijn mond 😊.

Het wordt ook een zeer stille dag. We zien meer bomen dan mensen. En ook zeer prachtige exemplaren. Toch valt één ontmoeting op. Een auto houdt plots halt midden de velden. De chauffeur heeft ons eergisteren op TV gezien. Hij koopt met plezier een stapkaart.

Frans De Keyser maakte voor onze stappers een audioverhaal met interessante weetjes over de etappe van de dag. Ook benieuwd naar wat de stappers vandaag te horen krijgen?

We passeren het kleine dorp Thirimont. Het heeft een band met Dilbeek. Meer dan 300 jaar terug heette de Heer van Dilbeek, graaf Schockaert de Thirimont. In Dilbeek vindt je dan ook nog ‘de Thirimontlaan’.

Tijdens onze wandeling maken we ook kennis met zgn. servitudes of erfdienstbaarheden. De grond is privaat eigendom maar er moet doorgang verleend worden.

Als de doorgang nooit wordt gebruikt, is de weg natuurlijk onzichtbaar. Dan maar stappen door de velden. Met de regen van de voorbije dagen wordt het een hele klus.

Als je de grenzen van het land volgt, zie je de soms onverwachte gevolgen. Op deze spoorlijn wordt aangegeven dat het beheer van SNCF overgaat naar de Belgische Spoorwegen. Vele jaren terug wijzigde zelfs de spoorbreedte. Wagons moesten opgetild worden en op andere stellen geplaatst.

Na de 30 km stappen rijden we met de camper naar Mons. We worden er verwacht in het stadhuis. Tientallen mensen van het gemeentebestuur, diverse Rotary clubs uit Mons, een regionale TV en  lokale pers wachten ons op. Het stadhuis van Mons is indrukwekkend. Zo ook dit wandtapijt dat met wat goede wil, ook de strijd tegen een ziekte afbeeldt.

Jan Erkelbout