Volg ons
Selecteer een pagina

Etappe 40 : Grand-Reng – Erquennes van donderdag 01/10/2020.

Dag 40 zal gekend blijven als een regendag. Alhoewel de regenkappen af en toe naar beneden konden. Het glooiende landschap van Henegouwen blijft ons bekoren. Een beetje als ons Pajottenland maar met véél minder huizen.

Buiten het landschap blijven ons ook enkele gevels bekoren. Altijd oudere huizen, bijna geen nieuwbouw. In dit regenweer geeft het een zekere tristesse.

We maken in deze streek kennis met de ‘Slag van Malplaquet’ op 11 september 1709. Deze slag zou, misschien wel méér dan de Slag van Waterloo de toekomst van Europa bepalen. De betwiste erfenis van de Nederlanden bracht Frankrijk ertoe het gevecht aan te gaan tegen een alliantie van Engeland, Nederland en Duitsland.

Duizenden doden later zag Frankrijk zich verloren. De Nederlanden (waar Wallonië toe behoorde) zouden tot Napoleon nooit meer tot Frankrijk horen. Maar de alliantie verloor ook zoveel strijdkracht dat men van een Pyrrhus overwinning kan spreken. Het Nederlands leger bv. was tot dan een wereldmacht. Dat zal voor goed tot het verleden horen. Het huidige België werd eigendom van de Oostenrijkse Habsburgers. Op de foto twee lieve vrouwen die de regen trotseren om ons 20 km te vergezellen.

Frans De Keyser maakte voor onze stappers een audioverhaal met interessante weetjes over de etappe van de dag. Ook benieuwd naar wat de stappers vandaag te horen krijgen?

Niet alleen toeristisch platen maar ook geveldetails ademen hier geschiedenis.

En plots beseffen we dat deze open vlakte wel eens de laatste rustplaats kan zijn van veel soldaten uit 1709.

We maken van de middag kennis met Jean-François Peeters, uit Dworp. Een aimabel man, broeder van Ivo, want hij heeft ook Parkinson sinds 6 jaar. Die twee hebben dus de ganse namiddag een intense babbel, en naar ik heb gehoord zou JF kandidaat zijn om het team van SPW te versterken, in zijn volgende edities !

Genoeg regen en oorlogsgeweld. Een regenboog verschijnt aan de hemel. Dat betekent dat de zon er aankomt. Ivo kan zijn blijdschap niet langer verbergen 😊.

Jan Erkelbout