Bewegen is belangrijk voor de fysieke en mentale gezondheid van mensen met de ziekte van Parkinson.
Naar aanleiding van de Wereld Parkinson dag op 11 april roepen de vzw Stop Parkinson, de Vlaamse Parkinsonliga, Demoucelle Parkinson Charity, Action Parkinson en Association Parkinson mensen met de ziekte van Parkinson op om te bewegen. Recent onderzoek bij 8000 patiënten wereldwijd heeft uitgewezen dat verschillende vormen van bewegen (ook bv dansen, Nordic Walking) een positief effect hebben op de symptomen van Parkinson.
Onderzoek bij 8.000 patiënten
Onderzoek bij 8.000 patiënten heeft uitgewezen dat bewegingstherapie wel degelijk zin heeft bij mensen met Parkinson. Conventionele bewegingstherapie zoals kinesitherapie wordt al langer voorgeschreven en onderzocht bij mensen met Parkinson, nu werd er ook onderzoek gedaan naar andere vormen van bewegen zoals dansen, Nordic walking, aerobic, evenwicht- en looptraining, Tai Chi,..
Dokter Alexandra Boogers, arts-specialist in opleiding (ASO) neurologie: “Ik raad patiënten aan te (blijven) bewegen. Beweging is namelijk erg belangrijk zowel voor de fysieke en mentale gezondheid. In elk stadium van de ziekte heeft beweging een positief effect, uiteraard zal het type oefeningen die voor de patiënt het meest geschikt zijn afhangen van het ziektestadium waarin hij of zij zich bevindt. De vermelde studie toont dat verschillende vormen van beweging een positief effect hebben op de symptomen van de ziekte. We raden de patiënt aan te kiezen voor kinesitherapie en/of een sport die hij/zij graag doet, want dat zorgt ervoor dat er langer wordt volgehouden.”
Voor mensen met Parkinson is bewegen een moeilijke opgave, elke dag opnieuw. De ziekte kenmerkt zich o.a. door rusttremor (beven in rusttoestand), stijfheid, instabiliteit, traagheid en een veranderd looppatroon, ook ‘bevriezing’ van de gang.
Nico Meulenbergs, 43 jaar, getroffen door Parkinson: ”Ik ben van nature sportief, maar in minder actieve periodes heb ik vaak veel meer last van symptomen zoals krampen. Wanneer ik regelmatig beweeg, zijn de klachten veel minder. Ik kan bij het begin van een loopsessie met pijn vertrekken, maar na verloop van tijd voel ik die pijn geleidelijk wegtrekken, waardoor ik soms pijnvrij kan bewegen.”
Parkinson kan iedereen overkomen
Dokter Alexandra Boogers: “We kennen allemaal wel iemand die de ziekte Parkinson heeft. Het kan iedereen overkomen. We hebben absoluut allemaal nood aan een genezing van de ziekte, bij voorkeur op maat van de patiënt. Er zijn dus fondsen nodig om de ziekte te kunnen doorgronden en te kunnen genezen.”
Vandaag zijn er 40.000 patiënten in België. Maar de ziekte is de snelst groeiende neurologische aandoening ter wereld. Een expansie die, als ze niet wordt gestopt, een enorme medische en economische impact zal hebben.
Momenteel is er geen manier om de ziekte van Parkinson nauwkeurig te voorspellen, te voorkomen of te genezen. Er is geen remedie bekend en beschikbare behandelingen maskeren slechts tijdelijk de symptomen. Wereldwijd zijn er naar schatting zeven tot tien miljoen mensen met de aandoening.
Naarmate onze bevolking vergrijst, wordt verwacht dat dit aantal de komende 25 jaar zal verdubbelen.
Geplande activiteiten
Demoucelle Parkinson Charity en Stop Parkinson starten een inzamelactie om fundamenteel onderzoek naar de ziekte te ondersteunen ‘Let’s move for Parkinson’ die loopt van 13 mei tot en met 30 mei.
-
- Meer informatie en Inschrijven via deze website
De Vlaamse Parkinson Liga organiseert een digitale uitzending via Medinet.tv.
Action Parkinson, actief in Brussel, stelt wekelijks sportieve groepsactiviteiten voor, zoals Nordic Walking, dansen, boksen, Qi Gong en gymnastiek
Association Parkinson vzw, actief in de Franse en Duitstalige Gemeenschap, stelt tal van activiteiten voor, waaronder fysieke activiteiten. Vanaf 9 april 2021 biedt hun website een online conferentie aan, “Slaap bij de ziekte van Parkinson, hoe deze te behouden en te verbeteren in het licht van COVID19 “.
Stop Parkinson:
Inge Van Eycken, inge(a)stopparkinson.be
0472/493686