Op 10 september vertrok Wemmelaar Dirk Vandervelden met de fiets vanuit Doornik naar Compostella, waar hij op 28 september toekwam na een onvergetelijke fietstocht van 18 dagen, 2.099km en 19.406 hoogtemeters. Hij beleefde hiermee niet alleen het avontuur van zijn leven, maar hij zamelde er ook nog eens een aanzienlijk bedrag mee in voor de strijd tegen de ziekte van Parkinson. Met grote trots overhandigde hij vandaag een cheque van 7.200 euro aan Ivo de Bisschop, de drijvende kracht achter de vzw Stop Parkinson.
Veel belangstelling
Zijn fietstocht naar Compostella kon op heel wat interesse rekenen. Ruim 800 mensen volgden de reisverslagen en de bijhorende foto’s op zijn Facebookpagina “Santiago Stop Parkinson Ride”. “Voor mij was die grote interesse de ideale insteek om het nuttige aan het aangename te koppelen en via mijn avontuur de aandacht te vestigen op de ziekte van Parkinson. Deze ietwat vergeten hersenziekte treft in België ruim 40.000 mensen, waarvan maar liefst 15% jonger is dan 45 jaar”, licht Vandervelden toe.
Zelf heeft de fanatieke fietser niemand in zijn directe omgeving met de ziekte, maar de voorbije weken hoorde hij wel tal van verhalen van mensen die iemand kennen of kenden met de ziekte van Parkinson. “Dat aantal lag verrassend hoog”, zegt Vandervelden. “Parkinson is duidelijk een ziekte waar weinig over wordt gesproken. Ik hoorde niet alleen verhalen van vrienden, buren of collega’s. Ook wildvreemden contacteerden me met hun verhalen. De dag voor mijn vertrek ontving ik via Instagram van iemand een bericht dat zijn vader die nacht aan Parkinson was overleden. Iemand anders liet me weten dat zijn 13-jarige dochter 245 euro had ingezameld met de verkoop van zelfgebakken koekjes nadat haar grootvader aan de ziekte was gestorven. Al die verhalen hebben me diep geraakt.”
Dagelijkse strijd
Tijdens zijn reis gingen de gedachten van pelgrim Dirk regelmatig naar de Parkinsonpatiënten. “Soms was de tocht fysiek echt zwaar en had ik het lastig. Op die momenten besefte ik dat ik hier zelf voor had gekozen en dat mijn inspanningen me steeds dichter bij mijn doel brachten en dat ik er mee vooruit geraakte. Voor mensen met een ongeneeslijke ziekte is het leven een dagelijkse strijd, waarbij hun situatie in het beste geval status quo blijft en hun symptomen min of meer onder controle gehouden kunnen worden. Dat was voor mij een belangrijke drijfveer om mijn inspanningen te koppelen aan een fondsenwerving voor wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte.”
Levensverwachting verbeteren
De voorbije 40 jaar is de behandeling van Parkinson dezelfde gebleven. Er bestaat tot op heden geen enkel medicijn dat de ziekte afremt, geneest of voorkomt, ze zijn enkel symptoombestrijdend. “Daarom is het zo belangrijk dat er meer wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte gebeurt”, zegt Ivo de Bisschop van vzw Stop Parkinson. “We willen alle mensen die vandaag de diagnose krijgen de hoop bieden op een zekere toekomst. Daarom zamelen we met onze vzw Stop Parkinson fondsen in om onderzoek naar de ziekte te financieren. Elk jaar selecteren we een aantal onderzoeksprojecten, die we met onze fondsen willen ondersteunen. Acties zoals de Stop Parkinson Ride zijn een hart onder de riem van vele patiënten. Het doet deugd te zien dat onze medemensen begaan zijn met ons lot en dat ze bereid zijn om zich daar met hart en ziel voor in te zetten. Samen slagen we er hopelijk in om de levensverwachting van alle mensen met Parkinson aanzienlijk te kunnen verbeteren.”
De strijd gaat voort
“Mijn dank gaat uit naar al wie een bijdrage deed voor mijn actie en dit mooie resultaat mee mogelijk maakte”, besluit Vandervelden. “Toch wil ik graag nog een laatste warme oproep doen om Stop Parkinson te steunen. Dat kan via de website www.stopparkinson.be of door een bijdrage te storten op het rekeningnummer BE84 0689 4046 6759. De Stop Parkinson Ride is dan wel afgesloten, maar de strijd tegen Parkinson gaat voort!”
Het reisverslag en de bijhorende foto’s van de Stop Parkinsons Ride naar Compostella kan je bekijken op de Facebookpagina ‘Santiago Stop Parkinson Ride’.