Volg ons
Selecteer een pagina

Elk bedrag dat aan Stop Parkinson wordt gestort voor 25 november 2021 wordt verdubbeld.

In 2021 kon Stop Parkinson, een Belgische vzw opgericht door Ivo de Bisschop, rekenen op 4000 individuele donateurs en een 10-tal bedrijven, ondanks de coronacrisis. Stop Parkinson zamelt sinds 2019 geld in voor wetenschappelijk onderzoek. Want ook al telt België ongeveer 40.000 patiënten (en nog veel meer wereldwijd), toch worden ze vaak vergeten. De ziekte is voor grote farmaceutische bedrijven geen prioriteit

This Giving Tuesday, your donation will be doubled.

Ivo de Bisschop, oprichter Stop Parkinson: “2021 was op veel vlakken een uitdagend jaar en ook voor Stop Parkinson. Maar het werd toch een mooi jaar met verschillende activiteiten, on-en offline: de Stop Parkinson Hand Walk,  Dirk Vandervelden die naar Santiago fietste, verschillende Rotaryclubs die activiteiten op touw zetten, het boek “Grenzen verleggen” dat werd gepubliceerd….

En het uitstekende nieuws is dat dankzij “Giving Tuesday” en de Michael J. Fox Foundation het bedrag van elke storting die gebeurd voor 25 november, wordt verdubbeld.”

Michael J.Fox, Amerikaans acteur, parkinsonpatiënt: ” Heb je gehoord van Giving Tuesday? Het is een wereldwijde dag om te doneren ter ondersteuning van duizenden liefdadigheidsorganisaties en goede doelen over de hele wereld. Het valt op de eerste dinsdag na Thanksgiving – en net na Black Friday en Cyber ​​Monday – Giving Tuesday is een kans om ons als gemeenschap te verenigen in de richting van ons gemeenschappelijke doel om Parkinson te genezen.”

Waar gaat het geld naartoe van Stop Parkinson?

Stop Parkinson werkt bijna uitsluitend met vrijwilligers en heeft daardoor weinig ‘overheadkost’.

De fondsen die worden opgehaald gaan bijna integraal naar wetenschappelijk onderzoek: beloftevolle project die zoeken om een oplossing voor Parkinson te vinden.. De ondersteunde projecten worden gekozen samen met de experten van de Michael J. Fox Foundation for Parkinson’s Research. Dit jaar gaat het bedrag naar een  stamcelproject  van Dokter Mya C. Schiess van The University of Texas Health Science Center in Houston, US.

Stamcellen. Hoop voor de toekomst?

Stamcellen komen overal voor in ons lichaam. De bekendste zijn die uit het beenmerg: dit zijn cellen die voortdurend nieuwe bloedcellen maken. Andere stamcellen maken bijvoorbeeld continu nieuwe huidcellen die de dode cellen (huidschilfers) vervangen. Iedere stamcel heeft een eigen taak in het lichaam.

Het gekozen project spitst zich toe op het onderzoek naar chronische neuro-inflammatie en hoe die aan te pakken. Het is geweten dat de chronische neuro-inflammatie een cruciale rol speelt in de ontwikkeling en progressie van de ziekte van Parkinson. Neuro-ontsteking beschadigt onder andere de micro-omgeving van de hersenen.

Dit stamcelonderzoek gaat uit van de hypothese dat meerdere intraveneuze infusies van mesenchymale stamcellen uit het botbeenmerg van een gezonde donor de progressie van Parkinson aanzienlijk zullen vertragen in vergelijking met een placebo, vergeleken gedurende de periode van een jaar.

Ivo de Bisschop: “De weg is nog lang, wetenschappelijk onderzoek vraagt veel tijd. Maar het geeft me moed en hoop dat we met Stop Parkinson toch een mooi steentje kunnen bijdragen en dat we op zoveel mensen kunnen rekenen!”

Het verhaal van Stop Parkinson

Het hele verhaal van Ivo de Bisschop en Stop Parkinson kan u lezen in het boek “Grenzen verleggen”.

Perscontact

Inge Van Eycken, inge(a)stopparkinson.be, 0472/493686