Volg ons
Selecteer een pagina

Veelgestelde vragen

 1. Wat is de ziekte van Parkinson?

  Bij de ziekte van Parkinson sterven bepaalde hersencellen die dopamine produceren langzaam af. Hierdoor ontstaan bij deze patiënten stoornissen in hun beweging (oa beven, moeilijk stappen, vallen), gedragsstoornissen (oa spraak- en schrijfproblemen), en ook andere symptomen (oa verminderde reuk, stemmings- en slaapstoornissen, geheugenverlies, obstipatie). Na verloop van tijd leidt parkinson bij 40% van de patiënten ook tot dementie.
  Het ziektebeeld en het verloop ervan is voor elke patiënt anders. Voornamelijk in de beginfase is er bij vele patiënten schroom om over hun ziekte te praten.

 2. Wat zijn de symptomen van parkinson?

  BParkinson is een gecompliceerde ziekte met talrijke symptomen. Deze zijn vaak te onderscheiden in motorische en niet-motorische klachten. De symptomen verschillen ook per patiënt, dus niet iedereen zal alle klachten ervaren.

  Door het tekort aan dopamine ontstaan bij patiënten stoornissen in hun beweging (o.a. beven, moeilijk stappen, vallen), gedragsstoornissen (o.a. spraak- en schrijfproblemen), en ook andere symptomen (o.a. verminderde reuk, stemmings- en slaapstoornissen, geheugenverlies, obstipatie).

 3. Hoe kan je parkinson krijgen?

  De oorzaak van de ziekte van Parkinson is nog grotendeels onbekend is. Elementen die hierin een rol kunnen spelen zijn onder andere aftakeling in de hersenen door de toenemende leeftijd, genetische afwijkingen (bij 5 à 10% van de patiënten) en omgevingsfactoren (zoals gebruik van pesticiden).

 4. Hoeveel mensen lijden aan de ziekte van Parkinson

  In België wordt het aantal parkinsonpatiënten geschat op 40.000. Dit aantal zou tegen 2040 verdrievoudigen. Wereldwijd wordt het aan parkinsonpatiënten geschat op 6,2 miljoen.

 5. Op welke leeftijd kan je parkinson krijgen?

  De meeste patiënten vertonen de eerste symptomen tussen de 55 en 70 jaar, maar 15% van de patiënten is jonger dan 45.

 6. Hoe kan je parkinson behandelen?

  Er bestaat vandaag geen enkele behandeling die de ziekte stopt, afremt of voorkomt.
  Sinds meer dan 50 jaar beperkt de behandeling zich tot het verlichten van de symptomen en het verbeteren van de levenskwaliteit, door middel van geneeesmiddelen (zoals levodopa en dopamine agonisten), paramedische zorgverlening (oa. door kinesisten en logopedisten), en bepaalde chirurgische ingrepen (zoals diepe hersenstimulatie).

 7. Wat is het doel van Stop Parkinson?

  De doelstelling van Stop Parkinson is geld inzamelen om binnen de 10 jaar de ziekte van Parkinson te stoppen, af te remmen of te voorkomen, en dit door baanbrekend onderzoek te steunen.

 8. Waar gaan de giften aan Stop Parkinson naartoe?

  De opbrengst van Stop Parkinson gaat naar onderzoeksprojecten, zorgvuldig uitgekozen in samenwerking met de Demoucelle Parkinson Charity in België en de Michael J. Fox Foundation, ’s werelds grootste non-profit fonds voor onderzoek naar parkinson.

Nog andere vragen over de ziekte? 

Kijk eens op Parkinson Punt. Een dienst van de Vlaamse Parkinson Liga.

Naar Parkinson Punt

Onderzoek met antilichamen van lama’s

Onderzoek met antilichamen van lama’s

Wat hebben lama’s met Parkinson te maken? Uit onderzoek blijkt dat mutaties die Parkinson veroorzaken kunnen worden tegengegaan door antilichamen die te vinden zijn in lama’s. Dit onderzoek werd gevoerd door een internationale groep wetenschappers onder leiding van...

Lees meer
Ziekte van Parkinson: belangrijke nieuwe inzichten

Ziekte van Parkinson: belangrijke nieuwe inzichten

In september vond het jaarlijkse internationale congres van de International Parkinson and Movement Disorder Society (afgekort MDS) plaats. De MDS is één van de grootste verenigingen gericht op wetenschappelijk onderzoek, verbetering van patiëntenzorg en educatie op het gebied van de ziekte van Parkinson en andere bewegingsstoornissen.

Lees meer

Parkinson is een vies beest.
Genezen kan niet.

 

Schenk nu

Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang updates over ons en onze acties

Met dank aan onze sponsors

Golazo
AbbVie
AbbVie
Degroof Petercam
AbbVie
AbbVie
AbbVie
Unilin
AbbVie
AbbVie