Volg ons
Selecteer een pagina

Veelgestelde vragen

 1. Wat is de ziekte van Parkinson?

  Bij de ziekte van Parkinson sterven bepaalde hersencellen die dopamine produceren langzaam af. Hierdoor ontstaan bij deze patiënten stoornissen in hun beweging (oa beven, moeilijk stappen, vallen), gedragsstoornissen (oa spraak- en schrijfproblemen), en ook andere symptomen (oa verminderde reuk, stemmings- en slaapstoornissen, geheugenverlies, obstipatie). Na verloop van tijd leidt parkinson bij 40% van de patiënten ook tot dementie.
  Het ziektebeeld en het verloop ervan is voor elke patiënt anders. Voornamelijk in de beginfase is er bij vele patiënten schroom om over hun ziekte te praten.

 2. Wat zijn de symptomen van parkinson?

  BParkinson is een gecompliceerde ziekte met talrijke symptomen. Deze zijn vaak te onderscheiden in motorische en niet-motorische klachten. De symptomen verschillen ook per patiënt, dus niet iedereen zal alle klachten ervaren.

  Door het tekort aan dopamine ontstaan bij patiënten stoornissen in hun beweging (o.a. beven, moeilijk stappen, vallen), gedragsstoornissen (o.a. spraak- en schrijfproblemen), en ook andere symptomen (o.a. verminderde reuk, stemmings- en slaapstoornissen, geheugenverlies, obstipatie).

 3. Hoe kan je parkinson krijgen?

  De oorzaak van de ziekte van Parkinson is nog grotendeels onbekend is. Elementen die hierin een rol kunnen spelen zijn onder andere aftakeling in de hersenen door de toenemende leeftijd, genetische afwijkingen (bij 5 à 10% van de patiënten) en omgevingsfactoren (zoals gebruik van pesticiden).

 4. Hoeveel mensen lijden aan de ziekte van Parkinson

  In België wordt het aantal parkinsonpatiënten geschat op 40.000. Dit aantal zou tegen 2040 verdrievoudigen. Wereldwijd wordt het aan parkinsonpatiënten geschat op 6,2 miljoen.

 5. Op welke leeftijd kan je parkinson krijgen?

  De meeste patiënten vertonen de eerste symptomen tussen de 55 en 70 jaar, maar 15% van de patiënten is jonger dan 45.

 6. Hoe kan je parkinson behandelen?

  Er bestaat vandaag geen enkele behandeling die de ziekte stopt, afremt of voorkomt.
  Sinds meer dan 50 jaar beperkt de behandeling zich tot het verlichten van de symptomen en het verbeteren van de levenskwaliteit, door middel van geneeesmiddelen (zoals levodopa en dopamine agonisten), paramedische zorgverlening (oa. door kinesisten en logopedisten), en bepaalde chirurgische ingrepen (zoals diepe hersenstimulatie).

 7. Wat is het doel van Stop Parkinson?

  De doelstelling van Stop Parkinson is geld inzamelen om binnen de 10 jaar de ziekte van Parkinson te stoppen, af te remmen of te voorkomen, en dit door baanbrekend onderzoek te steunen.

 8. Waar gaan de giften aan Stop Parkinson naartoe?

  De opbrengst van Stop Parkinson gaat naar onderzoeksprojecten, zorgvuldig uitgekozen in samenwerking met de Demoucelle Parkinson Charity in België en de Michael J. Fox Foundation, ’s werelds grootste non-profit fonds voor onderzoek naar parkinson.

Nog andere vragen over de ziekte? 

Kijk eens op Parkinson Punt. Een dienst van de Vlaamse Parkinson Liga.

Naar Parkinson Punt

Luchtvervuiling en de ziekte van Parkinson

Luchtvervuiling en de ziekte van Parkinson

Er is een duidelijk verband tussen het ontstaan van de ziekte van Parkinson en blootstelling aan pesticiden. Mensen die op het platteland wonen zouden dan ook een groter risico lopen om de ziekte te ontwikkelen. Er is toenemend bewijs echter dat het wonen in steden...

Lees meer
Ligt de oorzaak van parkinson in onze darmen?

Ligt de oorzaak van parkinson in onze darmen?

Een groot vraagstuk in het onderzoek naar parkinson is: ‘waarom neemt het aantal patiënten zo snel toe?’  Parkinson staat bekend als ouderdomsziekte, toch treft het ook vaak mensen onder de 50 jaar. Het aantal patiënten neemt gestaag toe, maar een oplossing of een...

Lees meer

Schrijf je in op de nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Met dank aan onze sponsors

Degroof Petercam
delhaize
logo_loterie_horizontal_safezone_nl_2l_black
Unilin
notice
smarthome
fidiaz
hazel
Schermafbeelding 2022-05-10 om 17.06.25