Volg ons
Selecteer een pagina

Veelgestelde vragen

 1. Wat is de ziekte van Parkinson?

  Bij de ziekte van Parkinson sterven bepaalde hersencellen die dopamine produceren langzaam af. Hierdoor ontstaan bij deze patiënten stoornissen in hun beweging (oa beven, moeilijk stappen, vallen), gedragsstoornissen (oa spraak- en schrijfproblemen), en ook andere symptomen (oa verminderde reuk, stemmings- en slaapstoornissen, geheugenverlies, obstipatie). Na verloop van tijd leidt parkinson bij 40% van de patiënten ook tot dementie.
  Het ziektebeeld en het verloop ervan is voor elke patiënt anders. Voornamelijk in de beginfase is er bij vele patiënten schroom om over hun ziekte te praten.

 2. Wat zijn de symptomen van parkinson?

  BParkinson is een gecompliceerde ziekte met talrijke symptomen. Deze zijn vaak te onderscheiden in motorische en niet-motorische klachten. De symptomen verschillen ook per patiënt, dus niet iedereen zal alle klachten ervaren.

  Door het tekort aan dopamine ontstaan bij patiënten stoornissen in hun beweging (o.a. beven, moeilijk stappen, vallen), gedragsstoornissen (o.a. spraak- en schrijfproblemen), en ook andere symptomen (o.a. verminderde reuk, stemmings- en slaapstoornissen, geheugenverlies, obstipatie).

 3. Hoe kan je parkinson krijgen?

  De oorzaak van de ziekte van Parkinson is nog grotendeels onbekend is. Elementen die hierin een rol kunnen spelen zijn onder andere aftakeling in de hersenen door de toenemende leeftijd, genetische afwijkingen (bij 5 à 10% van de patiënten) en omgevingsfactoren (zoals gebruik van pesticiden).

 4. Hoeveel mensen lijden aan de ziekte van Parkinson

  In België wordt het aantal parkinsonpatiënten geschat op 35.000. Dit aantal zou tegen 2040 verdrievoudigen. Wereldwijd wordt het aan parkinsonpatiënten geschat op 6,2 miljoen.

 5. Op welke leeftijd kan je parkinson krijgen?

  De meeste patiënten vertonen de eerste symptomen tussen de 55 en 70 jaar, maar 15% van de patiënten is jonger dan 45.

 6. Hoe kan je parkinson behandelen?

  Er bestaat vandaag geen enkele behandeling die de ziekte stopt, afremt of voorkomt.
  Sinds meer dan 50 jaar beperkt de behandeling zich tot het verlichten van de symptomen en het verbeteren van de levenskwaliteit, door middel van geneeesmiddelen (zoals levodopa en dopamine agonisten), paramedische zorgverlening (oa. door kinesisten en logopedisten), en bepaalde chirurgische ingrepen (zoals diepe hersenstimulatie).

 7. Wat is het doel van Stop Parkinson?

  De doelstelling van Stop Parkinson is geld inzamelen om binnen de 10 jaar de ziekte van Parkinson te stoppen, af te remmen of te voorkomen, en dit door baanbrekend onderzoek te steunen.

 8. Waar gaan de giften aan Stop Parkinson naartoe?

  De opbrengst van Stop Parkinson gaat naar onderzoeksprojecten, zorgvuldig uitgekozen in samenwerking met de Demoucelle Parkinson Charity in België en de Michael J. Fox Foundation, ’s werelds grootste non-profit fonds voor onderzoek naar parkinson.

Nanobodies om GBA1 te stabiliseren

Nanobodies om GBA1 te stabiliseren

GBA (glucocerebrosidase of GCase) is een enzym dat het lipide glycosylceramide afbreekt in de lysosomen van onze cellen, dat anders kan opstapelen en de goede werking van belangrijke processen in de cel verstoren.

Lees meer
Rol van Parkin in aangeboren immuniteit

Rol van Parkin in aangeboren immuniteit

Het eiwit Parkin staat mee in voor het verwijderen van beschadigde mitochondriën (de energiecentrales) in cellen. Daarbij speelt het een belangrijke rol in aangeboren immuniteit, onze eerstelijnsverdediging tegen externe ziekteverwekkers.

Lees meer

Elke euro is een stap vooruit.

 

Koop stappen en steun het parkinsononderzoek

Schrijf je in op de nieuwsbrief
en ontvang updates over ons en onze acties

Met dank aan onze sponsors

POWERED BY

sponsors-rotary-bw
Degroof Petercam
Rotary Brussel Coudenberg
Ageas
VPL Vlaamse Parkinson Liga VZW
Rotary Brussel Coudenberg
Demoucelle Parkinson Charity
Degroof Petercam
Demoucelle Parkinson Charity
VPL Vlaamse Parkinson Liga VZW
VPL Vlaamse Parkinson Liga VZW
Demoucelle Parkinson Charity