Volg ons
Selecteer een pagina

Zondag 11 april 2021 was het Wereld Parkinson Dag en we zijn als vereniging zeer blij met de aandacht voor de ziekte van Parkinson en ons initiatief “Let’s move for Parkinson” in de media. Naar aanleiding van de Wereld Parkinson dag riepen we, samen met de Vlaamse Parkinsonliga, Demoucelle Parkinson Charity, Action Parkinson en Association Parkinson mensen met de ziekte van Parkinson op om te bewegen.

In mei moedigen Demoucelle Parkinson Charity en Stop Parkinson zoveel mogelijk mensen aan via het virtuele event “Let’s move for Parkinson” om om actief te zijn en hun eigen persoonlijke oefening uitdaging aan te gaan: een virtuele route rond België afleggen en geld inzamelen om een remedie te vinden voor de ziekte van Parkinson.

Persoverzicht over Wereld Parkinson Dag 2021:

Ivo de Bisschop en Patrick Demoucelle in VTM Nieuws

De organisatoren van #LetsMoveforParkinson, Ivo de Bisschop en Patrick Demoucelle, spraken met VTM Nieuws over de noodzaak een geneesmiddel te vinden voor de ziekte van Parkinson en hun hoop dat veel mensen zullen deelnemen aan deze actie om de nodige fondsen te werven.
Bekijk hun interview en schrijf je in om tussen 13 mei en 30 mei je eigen persoonlijke uitdaging te wandelen of te lopen door op deze link te klikken.

Stop Parkinson Ambassador Patrick Cras in GVA : “Bij landbouwers en metaalbewerkers komt de ziekte van Parkinson meer voor”

Nu we toch bezig zijn: er is nóg een pandemie aan de gang, een parkinsonpandemie. Dat zegt toch de Nederlandse hoogleraar neurologie Bas Bloem. Eigenlijk is de verklaring simpel: meer mensen worden ouder, en dus krijgen steeds meer mensen te maken met ouderdomsziekten. Naar schatting zijn er wereldwijd zeven à tien miljoen mensen met de ziekte van Parkinson, en dat aantal zou de komende 25 jaar nog verdubbelen. Maar er zijn ook jonge mensen die parkinson krijgen, en het typische beven is zeker niet altijd een symptoom. 11 april is Wereld Parkinsondag. Daarom ook elf vragen aan professor Patrick Cras (62), diensthoofd neurologie in het UZ Antwerpen, hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen en ambassadeur van Stop Parkinson.

Lut Moreels van de Vlaamse Parkinson Liga getuigt op FOCUS|WTV

Vandaag is het Wereld Parkinsondag, naar de geboortedatum van arts James Parkinson die de verschijnselen voor het eerst samen herkende. “Er bestaan veel vooroordelen over de aandoening”, zegt Lut Moreels uit Oostende. De Vlaamse Parkinson Liga zorgde ook voor een online stream om de mensen wat samen te brengen. Lut zelf kreeg de diagnose toen ze 51 was. “Ik moest stoppen met mijn werk. Die sociale contacten vielen dus weg.” Ze mailde zelf haar vrienden, want ook zij wisten niet goed hoe te reageren.

‘Topdokter’ waarschuwt in HLN voor stijgend aantal mensen met parkinson

Met bijna 8 miljoen patiënten wereldwijd is de ziekte van Parkinson een van de meest wijdverspreide hersenziektes. In België gaat het om 30.000 à 35.000 patiënten. Opvallend, wie in een landbouwgebied woont, loopt een groter risico om de ziekte te ontwikkelen. Rokers krijgen er dan weer minder vaak mee te maken. Hoe dat komt, vroegen we aan neuroloog Chris Van der Linden (AZ Sint-Lucas Gent en CNOG), bekend van de reeks ‘Topdokters’.

Dr. Alexandra Boogers op de website van EOS Wetenschap : Bewegen helpt!

Er is op dit moment geen enkele remedie die patiënten kan genezen. ‘Medicatie kan hun verminderde beweeglijkheid wel steeds beter onder controle brengen, maar heeft bijwerkingen zoals misselijkheid, lage bloeddruk, impulscontrolestoornissen en overbeweeglijkheid’, vertelt neurologe Alexandra Boogers van het UZ Leuven. Andere behandelingen kunnen de symptomen slechts tijdelijk maskeren.

Medinet.tv : Ik en mijn zorgteam samen aan zet

Wat verwacht je van de relatie met je arts en andere zorgverstrekkers? Wat zorgt ervoor dat er een goede band is? Waar loopt het soms fout? En hoe kan je dat vermijden? Een boeiend panelgesprek met deskundigen over de kwaliteit van zorg voor mensen met parkinson en hun mantelzorgers.

ATV : Elke Parkinson-patiënt is anders: “Er zijn 3 belangrijke leefregels”

Het is vandaag Wereld Parkinson Dag, de zestiende al, een dag waarop de degeneratieve ziekte in de schijnwerpers wordt gezet. Parkinson is nog steeds ongeneeslijk en dus is wetenschappelijk onderzoek naar betere behandelingen broodnodig. In Vlaanderen leven meer dan 20.000 mensen met de ziekte. Een van hen is Victor Meyvis uit Schoten. En die wil mensen die aan Parkinson lijden graag samenbrengen.

KW : Een bloemetje voor Parkinsonpatiënt Christian (63), die altijd klaar staat voor lotgenoten

Zondag is het Wereld Parkinson Dag, een dag waarop de meer dan 300.000 patiënten in ons land hun vaak miskende ziekte onder de aandacht willen brengen. Christian Vandeputte (63), aan het roer van een regiogroep die patiënten en hun familie bijeen brengt, hoopt dan ook jaarlijks komaf te kunnen maken met enkele hardnekkige misverstanden rond de ziekte.

Nico Meulenbergs (43) van Parkili.be in Dag Allemaal

Parkinson wordt vooral met oudere mensen geassocieerd, maar niets is minder waar. Zo was Nico amper 36 op het moment van de diagnose. Sindsdien beheerst deze neurologische aandoening zijn leven. “Er hangt een klok boven mijn hoofd”, zegt hij. “De dingen die ik nog wil doen, zoals in de Himalaya gaan klimmen, moeten nu gebeuren. Want straks kan het niet meer.”

Johan Ceuppens